Швейцария вече няма да складира кафе за извънредни ситуации, съобщава

...
 Швейцария вече няма да складира кафе за извънредни ситуации, съобщава
Коментари Харесай

Швейцария се отказва от военновременния си резерв от кафе

 Швейцария към този момент няма да складира кафе за изключителни обстановки, оповестява Reuters. Според държавното управление, кафето не е жизненонеобходим артикул и към този момент няма да се поддържат военновременни ресурси от него.
Досега фирмите, като Nestle, която създава нескафе, както и останаилите производители, вносители и търговци, бяха задължени със закон да поддържат минимални скрадови наличия от сурово кафе. Швейцария поддържа изключителни ресурси и от други артикули, измежду които захар, ориз, олио и фуражи.

Системата на запасите поражда сред Първата и Втората международна война, а задачата ѝ е да подсигурява доставките на основни хранителни артикули за популацията при положение на война, естествено злополучие, зараза или друго непредвидено събитие.

Решението на държавното управление, което към момента не е влезнало в действие, е оповестено за публично разискване. Ако проектът бъде утвърден, наложителното депозиране на кафе ще бъде прекратено през 2022 година, а фирмите ще имат правото да се освободят от непотребните количества, които държат по складовете.

" Кафето не съдържа съвсем никакви калории и от физиологична позиция не способства за поддържането на виталните функционалности на индивида ", се показва в причините на Федералната работа за икономическите ресурси.

Очаква се финалното решение да бъде взето през ноември тази година.

В момента наложителните изключителни ресурси от кафе на Швейцария възлизат на 15 300 тона, които са задоволителни за подсигуряване на потреблението за период от три месеца. Поддържането им е разпределено сред 15 компании.Базираната в Берн организация Reservesuisse, която управлява разпределението на изключителните запаси, е измежду съперниците на концепцията за унищожаване на минималните складови наличия от кафе. Според нея 12 от 15-те компании избират тя да бъде непокътната, защото играе ролята на буфер за поддържане на устойчиво предложение на пазара.

Освен това при изработването на проекта не са взети поради позитивните резултати, които кафето може да оказва върху здравето на хората, в това число високото наличие на витамини и антиоксиданти.

В Швейцария живеят 8.5 милиона души, които пият приблизително по 9 кг кафе на човек годишно. Потреблението е много по-високо от това във Англия (3.3 кг на човек) и Съединени американски щати (4.5 килограма).

Финансирането на изключителните ресурси се обезпечава със специфична такса от 3.75 швейцарски франка (3.32 евро) върху вноса на всеки 100 кг кафени зърна. Всяка година по това перо се събират по 2.7 милиона швейцарски франка (2.39 милиона евро).

Тези средства се отпускат като обезщетения за вносителите, търговците и производителите в подмяна на задължението им да поддържат минимални ресурси.

Според швейцарското държавно управление премахването на наложителната такса " запас ", която заплащат вносителите, ще докара до спад в крайната цена на кафето за потребителите.   
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР